GROENE ELEMENTEN
Groene elementen zijn elementen die uw tuin ecologisch verrijken.

TAKKENRIL >>
HOUTSTAPEL >>
STEENSTAPEL EN STAPELMUUR >>
INSEKTENHOTEL >>
EGELHERBERG >>
VIJVER >>
KUIPVIJVER >>


CULTUURELEMENTEN
Cultuurelementen zijn elementen die in de eerste plaats dienen voor de mens maar met oog voor ecologie ook veel kunnen bieden voor natuur.

ZODENBANK OF VLECHTBANK >>
PLUKWAND >>
BOOMGAARD >>
FOOD FOREST of VOEDSELBOS >>
AKKERBAK >>
WILDKIJKSCHERM OF -HUT >>
ANDERE IDEËEN >>
TAKKENRIL
Een takkenril is een constructie waarin snoeiafval en takken gestapeld kunnen worden. Om het stevigheid en een leuk aanzien te geven, kunnen van wilg en ander hout bakken gevlochten worden.
De aldus onstane ril vormt een biotoop dat enigszins overeenkomt met grote hopen dood afval in het bos of met de vroegere dichte heggen langs akkers. Allerlei insekten kunnen hier hun eitjes kwijt en diverse dieren zoals padden, sluipwespen etc. vinden hierin het hele jaar door een onderkomen. Ook is het geheel een goede voedingsbodem voor veel soorten paddenstoelen.
HOUTSTAPEL
Een houtstapel is de zwaardere variant van de takkenril.
STEENSTAPEL EN STAPELMUUR
Door het los stapelen van stenen of het stapelen van stenen bakken of muren tegen een heuvel aan ontstaan duurzame constructies die aantrekkelijk zijn voor veel dieren. Ze zorgen eveneens voor warmtebuffering en veel microklimaten.
EGELHERBERG
Een plek waarin egels kunnen overwinteren. Bijvoorbeeld een gevlochten bak waar blad, hotsnippers en takken in gedaan zijn. Aan de onderkant zijn openingen waar de egels in kunnen. Ook goed voor kikkers, padden, salamanders en vogels etc.)
VIJVER
Een vijver is een groen element bij uitstek. De aantrekkingskracht van een waterpartij in uw tuin is enorm. Het is voor allerlei dieren aantrekkelijk als drink-, broed- of overwinteringsplaats. Met enig geluk vinden allerlei libellen en juffers een plek in uw tuin. Een vijver is tevens een paddenpoel, dus vinden we er ook de bekende padden, salamanders en kikkers.
Denk er wel aan dat u geen goudvissen, koikarpers of andere bodemwroeters uitzet maar bijvoorbeeld gewoon riet- en ruisvoorns: dit houdt het water helder.

Een element voor de kleinere tuin is de kuipvijver. Zie hieronder.

KUIPVIJVER
ZODENBANK OF VLECHTBANK
De zodenbank is waarschijnlijk een middeleeuws Europees bedenksel: het is een van wilgentenen gevlochten zitbank waar verliefde paartjes zich konden neervlijen. Rond een boom – liefst een appelboom, als symbool van het paradijs – werd eerst een bak gevlochten van wilgentenen. Deze werd gevuld met aarde en afgedekt met een geurige kruidenlaag waarop het paartje kon zitten. Al zittend en schuifelend met het achterwerk deed men de aromatische geuren van de kruiden vrijkomen, en zo geraakten de geliefden nog verder in vervoering.

De techniek kan gebruikt worden voor alle mogelijke varianten zoals o.a. de getoonde korfbank.
PLUKWAND
Een plukwand is een constructie om kleinfruit langs te geleiden. Heel leuk voor insecten zoals bijen, maar ook heel leuk voor vogels en niet te vergeten voor onszelf. Niets is zo lekker als bramen, japanse wijnbessen of frambozen uit eigen tuin.
BOOMGAARD
Denk ook eens aan enkele hoog- of halfstamfruitbomen. Zelfs een kleine tuin kan al meerdere halfstamboompjes onderbrengen, niet alleen leuk als fruitproducenten maar ook een aanwinst voor allerlei dieren. Groene tenen maakt bij de aanleg graag gebruik van allerlei cultuurhistorische rassen zoals de Notarisappel. Dan helpt u ook mee aan het in stand houden van deze bijzondere soorten!
FOOD FOREST of VOEDSELBOS
Een 'food forest', in het Nederlands voedselbos genoemd, is een boomgaard aangevuld met kleinfruit en andere struiken en planten.
Het is een populair maar ook complex permacultuurconcept: een ecosysteem ontworpen met hoge fruit- en notenbomen, middelgrote struiken met veel kleinfruit en een bodembedekende kruidenlaag. Daar doorheen diverse klimmers. Eronder diverse knolgewassen en paddenstoelenkweekstammen.
Hierdoor onstaan meerdere etages van begroeiing met veel textuur en randen (edges) die voor een hoge biodiversiteit en grote weerbaarheid zorgen. Bij voorkeur wordt er ook veel reliëf aangebracht voor o.a. extra microklimaten. Het dierenleven zorgt voor de input van meststoffen, de oogst per oppervlakte is maximaal. Eenmaal gevestigd is het onderhoud minimaal. Meer werk levert meer opbrengst maar is niet noodzakelijk.
Een voedselbos wordt altijd op maat aangelegd voor de locatie.
AKKERBAK
Akkerbak Gemengde granen
Een (gevlochten) bak waarin diverse granen zoals tarwe, gerst, spelt, rogge etc. ingezaaid worden samen met akkerkruiden, bijvoorbeeld korenbloem en klaproos.
WILDKIJKSCHERM OF -HUT
Wildkijkscherm Wildkijkscherm
Heeft u grenzend aan de tuin uitzicht op natuur dan kan het plaatsen van een wildkijkscherm of -hut extra plezier geven en de kans op een waarneming van dichtbij vergroten. Tevens een leuke plek om je even rustig terug te trekken. Ook leuk als onderbreking in een schutting.
ANDERE IDEËEN
KRUIDENHEUVEL
Een populair simpel permacultuurconcept. Een heuvel met een spiralend pad langs kruidenbedden.
IJSKELDERBULT
Een deels verzonken kelder afgedekt met aarde zoals de vroegere ijskelders. Hier kan men dingen donker en koel bewaren. Tevens nodigt het vleermuizen uit om via een vliegopening hierin een schuilplaats te zoeken. Kan ook gecombineerd worden met een oeverzwaluwmuur.
HUGELKULTUR (HEUVELCULTUUR)
Een heuvel gevuld met hout en/of ander organisch materiaal. Door het reliëf en de vulling onstaat er een langzaam composterende (15 tot 50 jaar) en vochtigblijvende heuvel met een vergroot oppervlak voor een zeer gemengde teelt (polycultuur), die uiteindelijk een gezonde verhoogde bodem met teeltlaag achterlaat. Oorspronkelijk bedoeld als moestuinelement maar ecologisch zeer interessant.